Lohusa Dönemi Anne Bakımı PUERPERİUMDA

LOHUSA DÖNEMİ ANNENİN BAKIMI PUERPERİUMDA

Doğum sonrası lohusanın vital bulguları 15dk süreyle kontrol altında bulunmalıdır. Vajinal kanama miktarı azaltılmalı, ve uterus kasılmalarının normal şekilde devam etmesi kontrol edilmelidir. Doğum sonrası kanamalar normal bir durumdur. Anestezi uygulanan gebeler özel odalarda özel personel tarafından takip edilmelidir.

Doğumdan bir kaç saat içinde annenin mobilize edilmesi gerekmektedir. Mesane fonksiyonları çalıştırılmalı ve ilk mobilize yürüyüşler bir yardımcı eşliğinde yapılmalıdır.

Anneye doğum sonrası mesane temizliği öğretilmeli ve uygulatılmalıdır. Temizlik vulvadan anüse (önden arkaya ) doğru yapılmalıdır. Doğumdan 2 gün sonra lokal sıcak uygulamaları lokal rahatsızlık duygusunu azaltır.

Anne doğumdan sonraki 4 saat içinde idrarını yapamazsa en uygun tedavi metodu mesanenin normal tonus ve duyusunu kazanması için kalıcı kateterin 1 gün süreyle bölgeye yerleştirilmesi ve dinlendirilmesiyle çözülür. Bu durumu yaşamış annelerde %40 oranında bakteri oluşur. Antibiyotik tedavisi için uygun bir durumdur.

Bağırsak fonksiyonlarında konstipasyon, erken mobilizasyon ve erken beslenen annelerde az görülen bir problem haline gelmiştir.

Lohusa dönemi depresyonun bir kaç gün sürmesi doğal bir süreçtir.

Normal doğum yapan annelerde herhangi bir diyet söz konusu değildir. Doğumdan 2-3 saat sonra anne istediğini yiyip içebilir. Anesteziyle doğum yapılmışsa, hastanın durumuna göre doktor tarafından diyet uygulanır.

Doğum yapmış kadınlarda taburcu işlemi, normal doğum yapılmışsa 24 saat , sezaryan doğum (anestezi alınmışsa ) yapılmışsa 48 saattir.

Taburcu olan anne günlük bütün aktivitelerini yapabilir. (araba kullanabilir , banyo yapabilir , ev işi vb ) Normal doğum yapan kadınlar anestezi almiş sezaryenle doğum yapmış kadınlara göre daha çabuk iyileşirler. Kadınların çoğu doğumdan 15-20 gün sonra normal hayatlarına devam ederler.

Doğum sonrası cinsel ilişki zamanı ile ilgili net bir süre yoktur. Cinsel ilişkiye çok erken başlamak rahim ve vajina tam iyileşmediği için ağrılı olabilir. Ortalama 2-3 hafta sonra hastanın iyileşme durumuna göre ilişki başlayabilir. Doğum yapan bir kadının, bebeğini emzirmesine bağlı olarak östrojen hormonu azalacağı için vajinal kuruluk yaşayabilir.

Bu nedenle kadın ilişki öncesi vajinal kayganlaştırıcı kullanabilir.


Bilgi Talebi

Not kısmına iletişim bilgilerinizi yazınız!

Jinekolog Makaleleri

  • 3 aylık korunma iğnesi (depo provera)

    Antalya Jinekolog Doktorunuz olarak bu yazımızda 3 Aylık Korunma İğnesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım. 3 aylık korunma iğnesi olan depo ...

  • aylık korunma iğnesi (mesigyna)

    AYLIK KORUNMA İĞNESİ (MESİGYNA) Antalya Jinekolog Doktorunuz olarak bu yazımızda Aylık Korunma iğnesi hakkında bilgi vermeye ...

  • antalya jinekolog kadın doğum

    ANTALYA JİNEKOLOG KADIN DOĞUM Antalya Jinekolog Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve cinsel terapist Dr.Mustafa Torgaç kadın hastalıkları, ...

  • genital siğil ve hpv (human papilloma virüs)

    HPV insan siğil virüsü bulaşıcı,belirti vermeyen virüstür.Genital bölgesindeki siğiller kansere yol açabilirler.Dünyada üzerinde her 10 kişiden ...

  • acil korunma yöntemleri

    ACİL KORUNMA YÖNTEMİ Acil korunma yöntemine postcoital kontrasepsiyon adı da verilir. Korunmasız cinsel ilişki sonrası gebelik düşünmüyorsanız ...

  • jinekoloji

    Jinekoloji, kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha çok kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile eğitim verilen tıp ...

Çok Okunanlar

© 2024, Antalya Jinekolog Op.Dr.Mustafa TORGAÇ. Tüm Hakları Saklıdır.